Συν-οικία: Κάνουμε την πόλη πιο οικεία!

banner small

Δελτίο Τύπου – Αθήνα 01/10/2012

Συν-οικία: Κάνουμε την πόλη πιο οικεία

Η «Συν-οικία» δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα συμμετοχικό έργο μεταμόρφωσης ενός «απόμακρου» αστικού χώρου σε οικεία περιοχή.

Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι και οι δημιουργοί της πόλης συγκεντρώνουμε τα φωτιστικά μας – πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, φαναράκια, παλιά ή καινούρια, κλασικά ή φευγάτα – για να φωτίσουμε με άποψη έναν «απόμακρο» δρόμο στο κέντρο της Αθήνας. Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί την συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους. Οι εργασίες της «Συν-οικίας» θα ολοκληρωθούν στις 30 Νοεμβρίου με ένα πολύχρωμο Street Party για τους δημιουργούς και τους κατοίκους της!

Πρόγραμμα:

Συλλογή φωτιστικών της Συν-οικίας

Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή 9-10-11 και 16-17-18 Νοεμβρίου, από τις 10πμ έως τις 10μμ, στο εργαστήρι της Συν-οικίας στην οδό Πιττάκη 15

Συν-οικία Street Party

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9μμ, η εγκατάσταση της συνοικίας ενεργοποιείται για πρώτη φορά με ένα street party εγκαινίων στην οδό Πιττάκη.

Οι διεργασίες της Συν-οικίας θα συνεχιστούν για τον επόμενο χρόνο, εξασφαλίζοντας τη συντήρηση και εξέλιξη του έργου.

H ιδέα

Οι δραστηριότητες και οι επιλογές μας μέσα στην πόλη περιορίζονται πολλές φορές από δυσάρεστες συνθήκες, όπως η ερήμωση και o ελλιπής φωτισμός. Παράλληλα οι δυνατότητές μας για δημιουργικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται λόγω έλλειψης διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και συνεργασίας των φορέων. Όσο περιοριζόμαστε, η πόλη ερημώνει – αδυνατούμε να την αισθανθούμε οικεία, και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εντείνονται.

Η συνοικία διαμορφώνεται καθώς διευρύνουμε τα όρια των δραστηριοτήτων μας, των επιλογών μας και των αντιλήψεων μας. Μέσα από τις διεργασίες στη «Συν-οικία» της οδού Πιττάκη διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών και φορέων – δημόσιων και ιδιωτικών. Μεθοδεύουμε την αναδημιουργία της κατάστασης και της εικόνας μιας «απόμακρης» περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.

Διοργάνωση

Η «Συν-οικία», διαμορφώνεται από το ομάδα συντονισμού του cluster Imagine the City σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Χορηγός  της Συν-οικίας είναι η Coca-Cola στο πλαίσιο της καμπάνιας Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’ www.reasonstobelieve.gr, η οποία παράλληλα υποστηρίζει δράσεις της ομάδας TEDxAthens και του πρακτορείου καλών ειδήσεων www.Goodnews.gr .

Γιατί επιλέχθηκε η οδός Πιττάκη

Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, στερείται της κινητικότητας κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης. Τόσο η οδός Πιττάκη όσο και οι μικρές οδοί που γειτνιάζουν φιλοξενούν ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων το οποίο όλο και περιορίζεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα μιας παραδοσιακής Αθηναϊκής συνοικίας  με αντικερί με παλιά έπιπλα και φωτιστικά, εργαστήρια όπως του Μελισσινού με τα χειροποίητα σανδάλια, το αρτοποιείο «το κουλούρι του Ψυρρη» κ.α. η οποία γειτνιάζει εκτός των άλλων με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα.

Το όνομα της οδού
Ο Κυριάκος Πιττάκης, γεννήθηκε στου Ψυρρή της Αθήνας και η οικογένεια του ήταν από τις παλιότερες της περιοχής. Συμμετείχε ως αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και το 1824 πήγε στην Κέρκυρα για να σπουδάσει στην Ιόνιο Ακαδημία. Το 1833 ίδρυσε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, της οποίας διετέλεσε γραμματέας & αντιπρόεδρος. Ο Κυριάκος Πιττάκης είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης κατά τον χρόνο της εφορείας του σε μεγάλο μέρος η ίδρυση του περιοδικού Αρχαιολογική Εφημερίς (1837).

Imagine the City
www.imaginethecity.gr
Συγκροτήθηκε το 2009 για να αποτελέσει «δεξαμενή σκέψης», μέσα στην οποία επινοούνται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα για την αστική αναγέννηση και την ταυτότητα των ελληνικών τόπων.  Λειτουργεί ως ένα ανοιχτό cluster (συνεργατικός σχηματισμός) υποστηρίζοντας διεπιστημονικές συνεργασίες και διαδικασίες που στοχεύουν στη διάχυση γνώσης και τη συμμετοχή των πολιτών. Μέσα από τα δίκτυα συνεργασίας που μεθοδεύει έχουν αναπτυχθεί projects όπως οι εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» σε περισσότερες από 5 ελληνικές πόλεις και η Διοργάνωση IDEA|TOPOS.

ΒΕFORELIGHT
www.beforelight.gr
H ομάδα BEFORELIGHT σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Τα μέλη της ασχολούνται με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Οι BEFORELIGHT  έχουν κάνει  φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά και το Rotterdam. Οι  εγκαταστάσεις τους έχουν φιλοξενηθεί στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη , στο foyer του Μουσειου της Ακρόπολης , στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην Τεχνόπολη,κ.α.

Leave a Reply