Εγκαίνια ΣυνΟικίας Πιττάκη

By Aris Kamarotos

Δελτίο τύπου Αθήνα 2/12/2012

Πρέπει να φέρουμε το δικό μας φως στο σκοτάδι.
Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς.

(Τσαρλς Μπουκόφσκι)

Εκατοντάδες πολίτες αψήφησαν τη βροχή την περασμένη Παρασκευή για να ζήσουν από κοντά την ενεργοποίηση της συμμετοχικής φωτιστικής εγκατάστασης ‘ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη’ στου Ψυρρή.

Πολύχρωμες ομπρέλες εμπλούτισαν την ατμόσφαιρα της οδού, που πλέον φωτίζεται από εκατόν πενήντα πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, και φαναράκια που προσέφεραν στη διοργάνωση Αθηναίοι πολίτες και δημιουργοί, απαντώντας δυναμικά στο ανοιχτό κάλεσμα των ομάδων ImagineTheCity&Beforelight.

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν χορό tango, ζεστό κρασί και ζωντανό DJsetμέχρι αργά, μέσα σε μια ζεστή ‘συν-οικιακή’ ατμόσφαιρα γεμάτη χαμόγελα και νέες γνωριμίες. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη φιλοξένησε ανταλλακτική βιβλιοθήκη και έναν τοίχο που γέμισε χειρόγραφους ‘λόγους για να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’, εμπνευσμένο από την ομώνυμη καμπάνιατης Coca Cola, που ήταν και ο αποκλειστικός χορηγός της δράσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μεταμόρφωσης του ‘απόμακρου’ στενού σε οικεία περιοχή. O κ.Θεοδόσης, μάρτυρας εδώ και χρόνια της σταδιακής ερήμωσης της περιοχής μέχρι σήμερα, δηλώνει: «Δεν μπορώ παρά να κοιτάω ψηλά και να χαμογελάω κάθε φορά που βγαίνω από το κατώφλι μου!»

Η Δήμητρα, φοιτήτρια και λάτρης της γειτονιάς συμπληρώνει: «Είμαι πολύ περήφανη για τον πολυέλαιο της γιαγιάς μου, βρήκε ένα μαγικό προορισμό. Άσε που έτυχε να στηθεί δίπλα στο χειροποίητο φωτιστικό του φίλου μου!»

Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί τη συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης, «λίγες μόνο ώρες μετά τα εγκαίνια, βλέπουμε την αλλαγή ατμόσφαιρας στη γειτονιά και με τον τρόπο μας συμβάλουμε στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών, φορέων δημόσιων και ιδιωτικών. Στόχος μας η ανατροπή της κατάστασης και της εικόνας μιας ‘απόμακρης’ περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.»

Το ενδιαφέρον που εκφράζεται από εταιρίες, εθελοντικές ομάδες και δήμους από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι η ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά συμμετοχικών δράσεων για την αστική αναγέννηση και την ταυτότητα των ελληνικών τόπων, υπό το συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού ΙmagineTheCity.

Διοργάνωση

Η «Συν-οικία Πιττάκη», διαμορφώνεται από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας ‘Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’ (www.reasonstobelieve.gr).Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Leave a Reply